Oder-residenssi

Tieteentekijät tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden käyttää työskentely- ja tutkijaresidenssiä Saksassa (Frankfurt an der Oder).

Huomio: Epävarmasta koronatilanteesta johtuen emme järjestä residenssimahdollisuutta vuodelle 2021. 

Mikä Oder-residenssi?

Vuonna 2016 avattu Oder-residenssi on Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry:n, Suomen sarjakuvaseuran, Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton, WSOY:n kirjallisuussäätiön, Helsingin Kirjailijat ry:n sekä Journalistiliiton alaisen Radio- ja tv-toimittajien liiton jäsenten käytössä. Tieteentekijät liittyi Oder-residenssin  käyttäjäyhteisöön vuonna 2020.

Residenssi sijaitsee Frankfurt an der Oderissa, Saksan ja Puolan rajalla virtaavan Oder-joen varrella. Junalla matka Berliinistä Frankfurt an der Oderiin kestää noin tunnin. Asunnossa on kaksi makuuhuonetta (1 hh sekä parisängyllinen 2 hh), keittiö, kylpyhuone sekä iso olo- ja työhuonetila näköalaerkkereineen. Pinta-ala on yhteensä 86 m². Työpöytiä on makuuhuoneissa ja yhteistilassa. Kylpyhuoneessa on pyykinpesukone. Lisäksi asunnossa on käytössä alle 2-vuotiaan matkasänky.

Pyydämme huomioimaan, että residenssi sijaitsee rakennuksen 5. kerroksessa eikä talossa ole hissiä. Residenssi ei siis valitettavasti sovi liikuntarajoitteisille.

Oder-residenssin sijainti aivan Puolan rajalla sekä kaunis näköala joelle ja joen yli Puolaan on viehättänyt residenssissä vierailleita. Asunto sijaitsee korttelissa, jossa on paljon kulttuuritoimintaa ja kaikki palvelut teattereita, ravintoloita, lähiruokakauppoja ja konserttisaleja myöten löytyvät läheltä. Residenssin käyttäjä voi halutessaan vuokrata pyörän käyttöönsä. Rajantakaisen Slubicen kaupungin ravintolat ovat olleet residenssivieraiden suosiossa laatunsa ja edullisuutensa takia. Nopea noin tunnin junamatka Berliiniin tuo myös pääkaupungin monipuolisen tarjonnan lähelle!

Noin 75.000 asukkaan Frankfurt-Slubicen-kaksoiskaupungin sivistyksellisiä tekijöitä ovat mm. kansainvälinen Viadrina-yliopisto, useat teatterit ja konserttisalit sekä Heinrich von Kleist- ja muut museot.

Oder-residenssi Tieteentekijöiden jäsenetuna

Tieteentekijät tarjoaa Oder-residenssin jäsenilleen jäsenetuna. Residenssi on jäsenelle maksuton, mutta liitto ei korvaa matkakuluja, vaan matkakulut jäävät residenssin käyttäjän omalle vastuulle rahoittaa.

Oder-residenssin tarjolla olevat käyttöjaksot Tieteentekijöiden jäsenille julistetaan haettavaksi erikseen ilmoitettuna aikana. Jäsen voi hakea residenssiä käyttöönsä yhdelle tarjolla olevista jaksoista, mielellään koko jaksolle kerrallaan.

Jäsen voi hakea residenssiä kokonaan omaan käyttöönsä, tai yhtä huonetta (1hh tai 2 hh).

Hakuohjeet

Residenssin käyttöoikeutta haetaan lomakkeella (avataan myöhemmin).

Hakemuksessa ilmoitetaan hakijan tiedot; ajanjakso, jolle residenssiä hakee; sekä hakeeko koko residenssin käyttöä vai huonetta kerrallaan. Lisäksi hakijan tulee lyhyesti kuvata, mihin käyttöön hän residenssiä hakee, esim. kirjalliseen työskentelyyn keskittymistä varten, tutkimusyhteistyöhön tai johonkin muuhun tarkoitukseen.

Myös perheelliset hakijat tai tutkimusparina residenssin käyttöä hakevat hakijat otetaan huomioon! Tällöin hakijan on haettava koko residenssiä käyttöönsä. Perheellisten tai tutkijaparin hakemuksissa yksi hakemus riittää, mutta hakijan on ilmoitettava myös mukana tulevien perheenjäsenten tai tutkijaparinsa tiedot.

Hakuaika

Epävarmasta koronatilanteesta johtuen emme järjestä residenssijaksoja vuodelle 2021.

Päätökset

Päätöksissä kiinnitämme huomiota mm. hakijan rahoitustilanteeseen ja suosimme vähäisellä tutkimusrahoituksella olevia hakijoita.

Muuta huomioitavaa

Hakijoiden jäsenyys Tieteentekijöiden liitossa tarkistetaan.
Residenssi on liiton jäsenelle maksuton, mutta käyttämättömästä tai liian myöhään perutusta residenssistä perimme 200 euron sakkomaksun. Mahdollisissa peruutuksissa asiasta on ilmoitettava viimeistään 30 päivää ennen residenssijakson alkamista.

Lisätietoja:

Miia Ijäs-Idrobo
p. 0207 589 622, miia.ijas(at)tieteentekijoidenliitto.fi